30 Sep

CDF Lifestyle Challenge

Geplaatst door: Ron Verzijl - Categorie: Challenges

 upForTheChallenge

Looptijd:

zondag 1 oktober t/m zondag 12 november

De challenge
In voorgaande challenges hebben we ons vooral op de sportmomenten gericht. Je kon punten verzamelen door te sporten. Dit keer gaan we wat breder kijken! Het doel is niet meer om zoveel mogelijk punten te scoren… Het gaat nu meer om de planning van jouw beweegmomenten en de bewustwording op het gebied van voeding! Vandaar de Lifestyle challenge, want ik wil je met deze challenge eens naar jouw totale leefstijl laten kijken…. en ook naar die van anderen!  En als je eigenlijk al heel goed bezig bent qua bewegen en voeding dan kan jij vast heel veel inspiratie bieden aan de andere deelnemers! 🙂

Hoe werkt het?
De bedoeling is dat je 6 weken lang, elke week, een drietal aantal taken volbrengt. Je dient elke week deze 3 taken te volbrengen om de challenge te halen. Dus mocht je in week 3 één van de taken niet volbrengen dan houdt de challenge daar helaas voor jou op. Het is dus echt een commitment! 6 weken lang moet je een manier vinden om dit in jouw leven te integreren, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken (werk, gezin, sociaal leven etc etc etc).

 

Taak 1: Posten bewegingsplan

Je dient elke zondag jouw bewegingsplan voor de komende week te posten op de leden-Facebook pagina.

Wat ga je de komende week doen qua beweging en training? What’s the plan? Je moet hier vanaf nu over na gaan denken vóórdat de week start. Je maakt een plan en probeert je zo goed mogelijk aan dat plan te houden. Op deze manier is de kans dat je aan het eind van de week meer hebt bewogen/ gesport een stuk groter (aangetoond in talloze studies).

Voorbeeld Facebookpost bewegingsplan:
Hi allemaal, dit is mijn bewegingsplan voor week 1! Zin in!
Maandag: Fietsen heen en terug naar werk, Core & Cardio training
Dinsdag: rustdag
Woensdag: Outdoor bootcamp 
Donderdag: rustdag
Vrijdag: Zwemmen
Zaterdag: Crosstraining
Zondag: Wandeling Soesterduinen

Er is geen goed of fout, dit is jouw plan voor de komende week. Er moeten wel minimaal 3 sportmomenten in voorkomen, daarover meer in taak 2. Het kan altijd gebeuren dat je dit niet helemaal kan naleven omdat er iets tussenkomt. Life happens. Maar dit geeft jou een handvat voor de komende week!

 

Taak 2: Posten sportmomenten

Je dient 3 sportmomenten per week te posten op de leden-Facebook pagina. 

En die sportmomenten kunnen bij Can-Do Fitness zijn of ergens anders. Bijvoorbeeld thuis of op de volleybalvereniging. Voor de ene persoon is die 3 x per week sporten echt een eitje en voor de andere een behoorlijke uitdaging! Dit moet je dus elke week doen. 3 keer per week intensief sporten is een goede richtlijn om fit te worden en te blijven. En aan de term “fit” zijn tientallen gezondheidsvoordelen gekoppeld. Een fit lichaam wordt bijvoorbeeld minder snel ziek, beweegt makkelijker en helpt mee aan een gezonde geest! 🙂

Hoe post je de sportmomenten?
Via een post op de leden-Facebook pagina. Daarin staat het volgende:
– Wat je hebt gedaan.
– Het weeknummer van de challenge.
– Jouw tussenstand voor die week.

Voorbeeld Facebookpost training bij Can-Do:
Earlybird Crosstraining gedaan! Week 2, training 1/3

Voorbeeld Facebookpost zelfstandige training:
Net 5km hardgelopen door het bos! Week 3, training 3/3
[FOTO]

of

Ik heb vandaag een core-training gedaan. Week 2, training 1/3
[FOTO]
Dit was de training:
3 rondes 
20 x crunch
20 x leg raise
20 x climber
20 x para
60 sec plank

Het zou heel tof zijn als je een foto toevoegt van je zelfstandige trainingen. Het is geen verplichting maar een leuke toevoeging om anderen te motiveren en ze een kijkje te laten nemen in jouw leven!

Let op: Zoals je ziet kan je dit allemaal op de besloten leden-Facebook pagina posten. Alleen de leden van de groep krijgen dit te zien, niet jouw andere Facebook vrienden. Mocht je toch graag reclame willen maken voor Can-Do, (wat ik natuurlijk top vind!) dan kan je “inchecken” op jouw persoonlijke Facebookpagina bij “Can-Do Fitness” als je een groepstraining hebt gedaan. Zet daarbij dan ook wat je hebt gedaan, het weeknummer en jouw tussenstand voor die week en dan telt dat uiteraard ook gewoon mee.

 

Taak 3: Posten voeding 

Je dient 3 maaltijden per week te posten op de leden-Facebook pagina.

Dit is geen wedstrijdje “wie heeft het gezondste voedingspatroon?” En dit is ook niet bedoeld om heftige discussies aan te wakkeren over voedingsfilosofie. De ene persoon is veganist, de andere voelt zich goed bij low-carb en andere volgt tijdens een strikt caloriebeperkend dieet…. En er zijn ook mensen die er misschien wel helemaal niet zo over na denken! Voor die laatste categorie mensen is dit waarschijnlijk een eye-opener om nu eens te zien wat ze op regelmatige basis eten. Wat zit er nu eigenlijk in je voeding? En voor de persoon die al wél heel bewust met voeding omgaat is het wellicht interessant om te zien wat andere eten 🙂

Het is de bedoeling dat je 3 maaltijden per week post op de leden-Facebook pagina. En dit mag van alles zijn. Ontbijt, lunch, diner, tussendoortje, snack, vóór het sporten, ná het sporten… kortom, “een” maaltijd.

Het gaat om “gezonde” maaltijden. Maaltijden waar een ander wellicht ook wat aan zou hebben. Er komt dus heel veel verschil in hetgeen wat gepost gaat worden omdat praktisch iedereen een ander voedingspatroon heeft. En dat is niet erg, ik denk dat het juist heel leuk is om dat eens te zien van elkaar. Ook als je een maaltijd van iemand anders “leent” mag je deze posten. En ook als je na een aantal keer “door je materiaal heen bent” mag je best een maaltijd posten die je al eens eerder hebt gepost.

Maar wat is gezond? Het ligt er een beetje aan welke voedingsfilosofie je hebt! Voor de ene persoon is alles waar suiker in zit per definitie ongezond. En andere heeft dat zelf al met koolhydraten an sich omdat deze een ketogeen dieet volgt. Laten we elkaar niet gaan bekritiseren op deze punten.

De definitie van gezond voeding oor deze challenge stel ik als volgt (gebaseerd op richtlijnen die zijn vastgesteld door de gezondheidsraad, praktisch vertaal door het voedingscentrum):

Gezonde voeding:
1. Bevat zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
2. Bevat zo weinig mogelijk ongezonde voedingsstoffen zoals verzadigd vet, transvet, suiker en zout.
* De meeste ongezonde voedingsmiddelen horen thuis in de categorie: kant-en-klaar of direct eetbaar.

Eet je helemaal niets wat “gezond” is? Wow! Dan moet je echt even kritisch naar je voedingspatroon kijken..  😉 Post dan voor nu gewoon de maaltijden die je nu nuttigt en hopelijk ga je in de loop van de challenge wat ideeën opdoen van de andere deelnemers!

Hoe post je de maaltijden?
Via een post op de leden-Facebook pagina. Daarin staat het volgende:
– Foto van de maaltijd.
– Het weeknummer van de challenge.
– Jouw tussenstand voor die week.
– De ingrediënten.
– De voedingswaarde.

* Voedingswaarde: Totaal aantal kcal en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) van de maaltijd.

Je kan hier voor de volledigheid nog bij vermelden of het bijvoorbeeld hoog/laad in suiker, zout, vezels of verzadig vet is (dit is optioneel).

Een handige tool om te bekijken wat er in voedingsmiddelen zit is Fatsecret. Je kan ook een account aanmaken op MyFitnessPal zodat je hele verschillende producten kan toevoegen om te zien wat de voedingswaarde is.

Je moet dus echt even aan de slag met jouw maaltijden om uit te zoeken wat er nu eigenlijk inzit?!?! 😉

Voorbeeld Facebookpost maaltijd:
Week 2, maaltijd 2/3
Dit was mijn ontbijtje deze ochtend!
[FOTO]
150 ml halfvolle yoghurt
4 eetlepels muesli
handje rozijnen
mandarijn in partjes

320 kcal, 11 g eiwit, 54 g koolhydraten, 5 g vet

of

Week 5, maaltijd 1/3
Mijn lunch!
[FOTO]
3 volkoren boterhammen
omelet van 3 eieren
1 lenteui
1 rode paprika
50 gr champignons
snufle peper en zout

530 kcal, 32 g eiwit, 60 g koolhydraten, 18 g vet

[Zie hieronder hoe ik het heb ingevoerd in MyFitnessPal]
voorbeeld

Wat valt er te winnen?

Heb jij 6 weken lang jouw 3 taken volbracht? Dan heb jij recht op deze 2 prijzen!!
– 1 x Handig Can-Do zweetbandje (zwart of blauw)
– 1 x Toffe Can-Do sportbidon

Ook gaan we onder alle personen die het hebben gehaald nog de volgende prijzen verloten:
– 2 x Exclusive Can-Do winter Zoodie, incl eigen tekst naar keuze
– 1 x Awesome Personal Training sessie van Ron

Ga deze uitdaging aan! Maak de BESLISSING dat je dit gaat volbrengen en ga ervoor! Dus geen “proberen” of “misschien”…. nee, gewoon DOEN! 😉

Heb je een blessure of kan je om welke reden dan ook niet “regulier” meedoen? Neem dan even contact op en dan gaan we even kijken hoe je al nog mogelijk mee kan doen!

Groetjes en succes!
Ron

The following two tabs change content below.
Ron Verzijl heeft door de jaren heen een enorme passie voor fitness, voeding en een gezonde levensstijl ontwikkeld. In 2011 is hij daarom begonnen zijn kennis uit te breiden d.m.v. het volgen van diverse opleidingen op het gebied van sport & coaching. Hierna is hij in 2012 aan het werk gegaan als personal trainer en heeft hij in 2014 zijn eigen sportclub geopend. “Mijn doel is mijn kennis en ervaring te delen om zo anderen te inspireren en te helpen bij het bereiken van hun fitness-doel!”

Laatste berichten van Ron Verzijl (toon alles)

Terug Naar Blog
« « » »

Categorieën